16 Kasım 2018 Cuma




Tek sermayeniz ,fikirleriniz.(Beyin BEDAVA) 

2018 yılı algılarımızı çok değiştirdi. Daha önce alışmış olduğumuz her şey şuan denediğimiz halde sonuç vermiyor. Şaşkınız ve çıkış yolu arıyoruz. Ekonomi  , kur dengesizlikleri  , müşterinin ekonomiden doğan kararsızlıkları, sipariş iptalleri, ithalat sorunları vs  gibi bir çok neden bizi zora soktu. Alışmış olduğumuz tüm dengeler değişti. Her şey o kadar kısa sürede oldu ki toplamaya çalıştıkça sorunlar daha da büyüdü. Bu tür konuşmaları ve başkalarını suçlayan sözleri son zamanlarda çok duyar olduk. Yerli üretimin önemini daha iyi anlar olduk. İthal etmek daha ucuz kelimelerini artık duymuyoruz. Herkes anladı ki yoklukta elimizde olan bizim için en büyük değer. Zamanında zor da olsa üretim yapılması firmaların gelecek vizyonunu belirledi. Yapmayanlar ise hala dert yanmakta.  Tıbbi cihaz sektörü büyüyen ve gelişen bir sektör . Hal böyle iken işletmenizin büyümesi  tek başına anlamsız. En büyük destek ise devlet.Devlet bir çok alanda destek vermekte. Geleceğe yatırım yapan firmalar ise yerli üretim ve ar-ge faaliyetlerinin meyvelerini toplamakta..

Burada şu soru insanın aklını kurcalıyor işletmeci olmak mı , girişimci olmak mı ? Girişimci özgür, özgün ve yaratıcı olmalıdır , sektörel boşlukları görmelidir , ki  kâr bunlar ile beraber gelir .Oysa işletmecinin herhangi bir kulvarda kâr gütmesi yeterlidir.

Sağlık sektörü işletmeci olunabilecek bir sektör değildir. Konu sağlık olduğunda her gelişme toplumun belli bir kesimi için umut olabilecek iken , gelişime karşı koymamalıyız öyle değil mi ?

Güncel gelişmelerden de takip ettiğiniz gibi alınabilecek destekler ,yerli sermayenin her geçen gün değer kazanması sektörel anlamda heyecan verici . Bu adımın  kişiye özel bakım ve tedavi yöntemlerinin , gelişen ar-ge faaliyetleri ile dengeli olarak yükselmesini sağlayacağı kanaatindeyim. Ülkemizde yeterli kaynağın olduğuna dikkat çekmek isterim . Bahsettiğim  hem pazar kaynağı hem üretim planınız için malzeme ve teçhizat kaynağı. Her yıl zehir gibi gençler ,büyük bir iştah ile sektöre girmek için sabırsızlanıyorken , taze fikirlerden bahsetmiyorum bile.

İşletmeci olmanız ,bu fırsatı değerlendirmeniz için geç kaldığınız manasına gelmez .Bir girişimci , sizin de sermayenize değer katmak için  ortak olabilir . Güç de buradan doğuyor esasında . 

Bilim sanayi ve teknoloji bakanlığının  Ar-Ge personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teşvik etmek amacıyla yayınladığı 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun bu konuda kafanızdaki soru işaretlerini giderecek nitelikte bilgiler sunmakta.

Ülke olarak beklentimiz; yapılan Ar-Ge çalışmalarının ülkemize ekonomimizde katma değer yaratacak, uluslararası pazarda rekabet gücümüzü artıracak ileri teknoloji içeren ürünler olarak dönmesidir. Ürettiğimiz kadar var olacağız. Bu nedenle üretmekten başka bir çıkış yolumuz yok.

Büyük küçük demeden her durumda üretmeliyiz. Küresel pazarda üretimin sektör ve ülke için ne kadar önemli olduğuna örnek olarak Çin Halk Cumhuriyetini verebilirim. Çeyrek asır önce adından bahsedilmeyen bir ülke medikal alanda dünya devlerinin üretim çiftliği haline geldi. Şu an Amerika başta olmak üzere tüm ülkelere ekonomi dersi vermekte. 

Tabi ki etnik ve konumsal nedenler sizi ileri götürmekte , yalnız tek gerçek çalışıp üretmek. Seyahatlerim esnasında anladım ki ön yargılarımızdan dolayı maalesef kalıplara girip kendimizi engelliyoruz. Çin hükumeti ise sadece üretmeye odaklanmış hiçbir ön yargı olmadan büyük küçük demeden sadece üretiyorlar ve ürettikçe öncü oluyorlar. Bizlerin de tek gerçeği üretim. 

Ön yargılarımızdan kurulup elimiz taşın altına koymak birey ve vatandaş olarak çok önemli. Başka bir Türkiye yok bu nedenle elimizdekilerin değerini bilelim.

MedikalTürk Dergisi  sayı : Kasım 2018


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Uzun Bir Sessizlik Ve Tekrar Ben (Yeniden Başlıyoruz)

 Merhaba Değerli dostlar. Uzun bir aradan sorma tekrar yazmaya ve bloğum da yayınlamaya karar verdim. Yaklaşık olarak 4 yıldır yayın yapmıyo...